fbpx

EPS isolatie

Wil je spouwmuren na-isoleren? Dan is EPS het isolatiemateriaal dat je zoekt. Geëxpandeerd polystyreen wordt al sinds 1956 gemaakt en kent tal van benamingen: piepschuim isolatie, thermoparels isolatie, tempex isolatie, isomo isolatie, EPS isolatie,… EPS is een zeer milieuvriendelijk en duurzaam isolatiemateriaal.

Ontdek snel jouw voordelen

EPS isolatie

Wat is EPS isolatie of geëxpandeerd polystyreen?

De grondstof polystyreen wordt op industriële schaal verhit met stoom. De EPS korrels gaan op die manier opblazen en zetten uit. Het geëxpandeerde eindproduct is een korrel of parel die slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit gas bestaat. Tijdens het expansieproces wordt grafiet toegevoegd om de isolatiewaarde van EPS te verbeteren. Ook onze Isopearls parels hebben carbon tot in de kern wat als resultaat een uitstekende lambda waarde voor EPS oplevert.

De grijs gekleurde polystyreen isolatie is multi-inzetbaar. Elk volume, elke holte kan worden gevuld door kleine vulopeningen te maken en de piepschuim isolatie, net zoals glaswol isolatie, in te blazen. Bij spouwmuurisolatie wordt in het vulpistool een water gedragen lijm verneveld over de parels zodat de isolatie, na droging van de lijm, een homogeen geheel vormt. Doordat de isolatiebolletjes een ideaal vloeigedrag vertonen bij inblazen worden vernauwingen, holtes en kieren volledig gevuld. Oneffenheden en obstakels vormen hierbij geen enkel probleem.

EPS isolatie bestaat in vele vormen en kan dus op vele plaatsen gebruikt worden. Als plaat, al dan niet gecacheerd, als los EPS granulaat of in verlijmde toestand. Welke EPS isolatievorm het best bij jou gebruikt wordt bespreken onze isolatieadviseurs graag samen met je.

 

 

EPS als vloerisolatie

EPS wordt sinds kort ook gebruikt als vloerisolatie.
De voordelen van deze vloerisolatie zorgen voor een aangename vloertemperatuur en warmtecomfort in de woning.
Meer info: EPS vloerisolatie chape

Voordelen van EPS isolatie

EPS is een veelzijdige kunststof met heel wat positieve eigenschappen en dankzij onderstaande voordelen ook zeer geschikt als isolatiemateriaal.

  • Uitstekende thermische resultaten. Onze EPS-parels hebben carbon tot in de kern. Infraroodstraling wordt perfect gereflecteerd. Dit resulteert in een hogere thermische isolatiewaarde.
  • Vriendelijk voor mens en milieu. EPS is 100% recycleerbaar en onschadelijk voor de gezondheid.
  • Duurzaam & vochtwerend/vochtongevoelig materiaal. EPS-parels vormen geen voedingsbodem voor planten, grassen en mossen. EPS is ook vochtvrij en neemt geen water op. Dit maakt de isolatieparels rotvrij & schimmelbestendig zijn.
  • Hoog rendement door optimale vulling. Door een variabele korrelgrootte te gebruiken gaan de kleine korreltjes tussen de grote komen. Dit zorgt voor een optimale vulling en dus een hoog rendement.
  • Vormvast en drukvast. De combinatie van vormvaste EPS parels en de juiste hoeveelheid lijm maakt dat dit materiaal een zeer solide en drukvast geheel in de spouwmuur wordt.
  • Dampdoorlatend. Poriën die ontstaan zijn tussen de EPS-parels zorgen voor een optimaal damptransport. Het ademend vermogen van dit systeem is bijgevolg zeer hoog.
  • Lichtgewicht. EPS isolatie is een zeer licht materiaal. Dit in combinatie met het watergedragen bindmiddel zorgt ervoor dat bij de installatie van de EPS-parels een zeker “vloeigedrag” ontstaat. Deze eigenschap zorgt er dan weer voor dat de spouw maximaal gevuld wordt maar de bouwdelen nauwelijks extra belast.

 

Woning isoleren met EPS?

Aarzel niet langer en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
  • Zeer licht in gewicht
  • Snel en proper geplaatst
  • Erkend installateur

 

En de nadelen van isolatie met EPS?

Isoleren met EPS heeft slechts 2 minpunten, maar deze kunnen perfect verholpen worden. Het uitstekende vloeigedrag van dit isolatiesysteem zorgt voor de perfecte vulling van een gesloten volume. Maar als dat volume niet gesloten is kan de al dan niet verlijmde EPS isolatie weg vloeien. Alles moet dus op voorhand vloeistofdicht gemaakt worden. Een ander nadeel van EPS is de smelttemperatuur. Vanaf 80°C smelten de EPS parels weg. Bij rookgasafvoeren in gebouwen moeten dus bijkomende maatregelen genomen worden.

 

Technische eigenschappen van polystyreen isolatie

EPS parels (IsoPearls)   –  ATG 2914
Eigenschap Waarde Norm
Gedeclareerde lambda waarde 0,036W/mK STS 71-1
Euro brandklasse F EN 13501-1
Volumemassa >15kg/m² EN 1602
Wateropname <2,5kg/m² EN 14064-1
Dampdoorlaatbaarheid <=1 E

 

Toepasbaarheid van isolatie met EPS parels

De losse EPS parels worden meestal gebruikt voor de na-isolatie van spouwmuren. Maar EPS kan ook als isolatiemateriaal gebruikt worden bij :

  • EPS spouwmuurisolatie
  • EPS vloerisolatie als bodemisolatie in een kruipkelder

 

EPS isolatie prijs

Zoals bij alle andere isolatiematerialen is ook de prijs van EPS isolatie afhankelijk van de aard en de omvang van de werken. Isoleren met EPS is qua kostprijs zeer interessant maar ook qua rendement.

De gemiddelde prijs voor EPS isolatie schommelt tussen 10 en 30 euro per vierkante meter. Deze prijs wordt nog gedrukt door volgende factoren:

  • Prijs EPS spuiten: omdat het spuiten van EPS isolatie uitgevoerd wordt door vakmensen is de arbeidstijd beperkt. Dit maakt dat de prijs van de werken beperkt wordt.
  • Isolatiepremie: bij je netbeheerder kan je voor de investering in isolatie mogelijk een premie krijgen. Deze premies wijzigen regelmatig dus laat je door ons adviseren.

 Benieuwd naar de exacte prijs voor EPS isolatie in jouw woning of isolatieproject? Vraag ons dan vrijblijvend een offerte aan.

 

GT-Foam, specialist EPS isolatie

EPS isolatie inblazen is iets wat je best aan een vakman overlaat, om de kwaliteit en snelle uitvoering te garanderen. GT-Foam is specialist in EPS isolatie en al onze vakmannen beschikken over jarenlange ervaring.

Wil je graag jouw woning isoleren met geëxpandeerd polystyreen (EPS) of heb je nog wat vragen? Neem dan vandaag nog contact met ons op en wij bezorgen je graag een vrijblijvende offerte en advies op maat.

Woning isoleren met EPS?

Aarzel niet langer en vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan.

Vraag vrijblijvend een offerte aan
  • Zeer licht in gewicht
  • Snel en proper geplaatst
  • Erkend installateur